Всеки 4-ти безработен е над 55-годишен

Снимка: pixabay.com

Всеки четвърти безработен у нас е над 55-годишен.

Това показва статистиката на Агенцията по заетостта. Вече и онлайн платформа ще помага на тези хора да намерят работа, предава bTV.

Данните на Агенцията по заетостта показват, че 27% от безработните са хора над 55-годишна възраст. Жените са малко повече от мъжете. Една от причините затова, според експертите, е по-ниска пенсионна възраст за жените, което пък ги прави по-непредпочитани за наемане на работа. Сред безработните на възраст на 55 години преобладават освободените от частния сектор.

Ани има дългогодишен стаж на мениджърски позиции в големи корпорации у нас.

В последната, дават дейността, за която Ани отговаря, на външна фирма, и така тя остава без работа.
Въпреки натрупания опит, не може да намери нова.

„Моето лично усещане е, че голямата спирачка е възрастта, в момента фокусът по една или друга причина е към по-младите хора, но въпросът е, че тези млади хора трябва да бъдат подкрепени, нужно е да се изгради управленски капацитет“, коментира Ани Сиракова.

Ани е сред хората, които търсят работа и чрез нова онлайн платформа у нас – evergreentalents.bg, насочена само към хората над 55 г.

Подава се автобиография. Кандидатите се разпределят в три категории – работници, експерти и топ мениджъри, а консултантите, които ги оценяват, също са от тази възрастова група.

„Ние мислим, че възрастовата група от 55 години нагоре, дори пенсионери, са един от резервите на пазара на труда“, каза Георги Първанов, един от създателите на проекта.

Кандидатстването е безплатно. Платформата си партнира с Бюрата по труда, като си обменят информация.

„Ние сме в тясно сътрудничество, не в конкуренция, защото пазарът на труда е един и общи са ни целите – да срещнем търсенето и предлагането на работна сила“, заяви Кремена Калчева от Агенцията по заетостта.

Експертите казват, че сред плюсовете на хората над 55 г. са опитът, дисциплината и лоялността, но пък са с по-ниска мотивация за смяна на професия и населено място. И очакват адекватно заплащане за опита си.

През тази година около 28 хиляди безработни на възраст над 55 години са успели да си намерят работа чрез Бюрата по труда, други около 6000 също са се включили в заетост, но чрез различни програми.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе