Код Жълто за дъждове в 19 области, шофьорите да внимават!

В сила е жълт код в 19 области, най-много дъжд ще има в планинските райони, пише Петел БГ.

За 19 области е в сила жълт код за обилни валежи от дъжд, според сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), като при тази степен на опасност има риск от локални наводнения, прекъсване на дейности на открито и затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

YouTube

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково. Очакват се количествата валежи да варират от 15 до 35 л/кв. м.

През уикенда върху времето у нас ще влияят най-силно преминаващи през Южна България и Егейско море плитки средиземноморски циклони. Днес отново ще преобладава облачно време, с временни разкъсвания на облачността ще има над Южна България. На много места ще има валежи, след обяд в южните райони с гръмотевици.

Главно в планинските райони валежите ще са значителни. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури – между 12° и 17°. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно, временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над Рило-Родопската област. На много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. В отделни райони валежите ще са значителни, придружени с гръмотевици. В ниските части ще духа до умерен североизточен, а по билата силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, над 2000 метра – около 1°.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе