Две училища от област Разград ще получат средства за библиотеки и кътове за четене от МОН

96 училища ще получат средства за библиотеки и кътове за четене. Проектите се финансират с 500 000 лева от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.  От област Разград това е ОУ „Васил Левски“-Тодорово, община Исперих и ОУ „Н. Й. Вапцаров“-Бисерци, община Кубрат.

Всички одобрени училища ще закупят книги. В 19 от тях ще се създадат библиотеки, другите ще обогатят съществуващия фонд  с нова научно-популярна, художествена литература и учебни помагала. Предвидени са пари за 12 529 книги (8 358 заглавия).

YouTube

Кътове за четене ще се създават не само в библиотеките, но и на други подходящи места в училищата – фоайета, пред класни стаи, в свободни помещения. За създаване на неформална уютна обстановка ще се закупят подходящи мебели, разнообразни конструктори и образователни игри.

Планирани са 969 събития в училищни и 492 – в обществени библиотеки. За учениците до IV клас са предвидени драматизации и създаване на приказки, на книжки с илюстрации по приказки и др. По-големите ученици ще провеждат дискусии на различни теми, състезания по изразително четене и по краснопис, представяне на личното творчество на ученици, литературни четения и др.

Ще се организират срещи на ученици с авторите на детски книги Мая Бочева и Слави Стоев, с писателите Никола Бенин, Иван Костадинов, Петя Кукудева, Радостина Николова, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Никола Райков, Милен Хальов и др.

Близо 7000 ученици и 451 учители ще получат читателски карти за обществени библиотеки. Целта е да се насърчи четенето и да се повиши грамотността.

През миналата година бяха финансирани библиотеките в 142 училища.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе