„НепознатиТЕ“ ни срещат с феноменалния Елиуд Кипчоге

Снимка: bTV

„Бягането може да е цел, но и почивка“, разкрива един от най-бързите мъже в света – кенийският атлет Елиуд Кипчоге пред журналиста Георги Тошев. Двамата се срещат в тренировъчния лагер в Кения, където се „отглеждат“ шампионите в маратона. 

Тази събота, 16 октомври, от 12.30 часа в документалната поредица „непознатиТЕ“ ще ви срещнем с най-известния маратонец в света. Георги Тошев и оператора Румен Василев прекарват няколко дни, запечатвайки усилените тренировки на Кипчоге преди Олимпиадата в Токио, където кениецът отново спечели златния медал. Това е втора олимпийска титла за атлета, който постави държи вече няколко години световния рекорд в маратона. Той успя да постигне това, което нито един атлет в света никога не е правил и което се считаше за постижение извън човешките възможности в момента – изтича маратонската дистанция от 42.195 км във Виена за по-малко от два часа: 1:59:40 ч.

YouTube

„Неговото постижение се смята за преломен момент в историята на спорта и на науката, който се очаква да има огромен ефект. Постижението на Кипчоге показва, че физическите граници пред човешките възможности могат да бъдат преминати, а с това ще паднат много психологически бариери“, казва Георги Тошев, единственият български журналист, който успява да бъде с него в лагера, където живее и се готви за състезания.

„Той е скромен човек с много добро чувство за хумор. Не обича интервютата и дори е срамежлив. Кипчоге иска спортните му постижения да вдъхновят човечеството и да покаже, че всеки един може да постигне успех, стига да има цел“, разказва Тошев. Той е впечатлен от всеотдайността, с която спортистът тренира в продължение на години и привързаността му към семейството и децата му. Кипчоге разказва в „непознатиТЕ“ за детските си години, за бедността и голямата му мечта да покаже на другите, че има талант. Всяка сутрин легендарният маратонец отивал на училище със спринт, защото семейството му нямало пари за автобус. „Забележително е, че през всичките тези години Елиуд не забравя откъде е тръгнал. Той се грижи за много кенийски деца да имат достъп до образование и спорт.“

Тази събота Елиуд Кипчоге ще допусне зрителите на bTV до своя личен свят и разказва истории от впечатляващата му спортна кариера.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе