Децата от програмата „Един ден в Абритус“- доволни и щастливи, с грамота и снимка за спомен от приключението

За пръв път Регионалният исторически музей организира лятна образователна програма „Един ден в Абритус“. Включиха се 40 деца от всички разградски училища, имаше и двама малчугани от Варна и Шумен – в Разград са за ваканцията – при баба и дядо.

YouTube

„Програмата е уникална в страната по своето съдържание. В рамките на две седмици деца от първи до седми клас от сутринта до обяд имат възможността да се запознаят с античното минало на Разград, с бита и културата на хората в древния Абритус, а в залите на Интерактивния музей да научат и прелюбопитни факти за живелите преди нас. Паралелно с това момичетата и момчетата се запознават и със съхраняваните при нас артефакти от материалното ни културно-историческо наследство в археологическите експозиции“, разказва за инициативата директорката на музея Таня Тодорова.

Водещ на програмата е главният екскурзовод в музея Славяна Янкова. Помагат й музейни специалисти, доброволци и стажанти от Икономическата гимназия.

„Програмата включва образователни беседи, филми, творчески ателиета, спортни игри и викторини, които да пренесат децата в живота на древния Рим: настолни римски игри, търсене на съкровища, задаване на въпроси за Римската империя и Абритус и откриване на верните отговори в специалните кутийки в Интерактивния музей,  скрити или изписани на различни места в лапидариумите, организиране и ходене на пазар, танци и дефилета с антични облекла, оцветяване на монети“, разкрива с какво се занимават децата, когато са при тях Славяна Янкова. А всички сутрини започват с леки гимнастически упражнения за разсънване. Крайната цел – след ден или няколко дни в Абритус децата да си тръгнат със знания, които да са им полезни не само в часовете по история.

И още нещо: за времето, прекарано в Абритус, да забравят за своите съвременни дигитални занимания с телефоните и компютрите, да потичат и поиграят заедно. Да се върнат назад във времето и да се забавляват с игрите на връстниците си от древността.

„Мисля, че се справяме. Личи по реакциите на децата тук – пред нас и по разказите им вечер пред мама и тати за преживяното през деня, което, разбира се, ние научаваме едва на следващата сутрин“, споделя Янкова. Тя и колегите й вече имат идеи с какво да бъдат още по-пъстри и емоционални, но и наситени с още образователни елементи дните идната седмица. И кроят планове догодина да разширят лятната инициатива на музея, насочена към децата на Разград.

А тази седмица завърши с изненада за малките историци и техните родители – момичетата и момчетата получиха грамоти за участието си в програмата и снимка с римски дрехи за спомен от приключението.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе