Окръжна прокуратура – Разград предаде на съд мъж, предложил подкуп на служители на МВР, за да не изпълнят служебните си задължения

34-годишният Ш.А. е предаден на съд от Окръжна прокуратура – Разград за предложен подкуп от 190 лева, които опитал да даде на полицейски служители, за да не изпълнят своите служебни задължения и да не съставят акт за установено административно нарушение на негов приятел, след като при проверка се установило, че мъжът управлявал автомобила си след употреба на алкохол и без да притежава свидетелство за право на управление на МПС. Той ще бъде съден за престъпление по член 304а, пр.3, във връзка с чл. 304, ал.1 от НК.

На 29 април 2023 г. обвиняемият пътувал с автомобила на свой приятел между селата Хърсово и Голяма вода в област Разград. Колата била забелязана от полицейски екип, извършващ контрол на автомобилния транспорт, и били предприети действия за спирането й за проверка. Въпреки това водачът на МПС не спрял и след разминаването на двата автомобила, рязко ускорил скоростта. Тогава полицаите предприели действия за настигането му, последвало преследване, като в крайна сметка колата на нарушителя била спряна в задънена улица в село Богданци.

YouTube

При последвалата проверка, станало ясно, че водачът на автомобила няма свидетелство за право на управление на МПС и е употребил алкохол, за което той сам признал. При тестване по надлежния ред с техническо средство било установено, че мъжът е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си под 1,2 на хиляда, а именно с 1,11 на хиляда.

Още докато подготвяли уреда за тестване, към полицейските служители се приближил обвиняемият Ш.А. и предложил да им даде пари, за да не изпълнят своите служебни задължения. Мъжът бил предупреден, че извършва престъпление и ще бъде задържан, но той продължил да настоява и поставил пари под служебния таблет в полицейския автомобил – 190 лева. Последвало задържането му. Служителите на реда незабавно уведомили дежурния разследващ полицай, който пристигнал на място и извършил оглед. Образувано било бързо производство по случая.

Ако бъде признат за виновен Ш.А. може да получи наказание до десет години „лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева. Предстои делото срещу 34-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Окръжен съд – Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе