За престъпления, нарушения, съучастие и наказателно отговорни лица говориха съдия и прокурор пред ученици в Математическата гимназия

Наказателният съдия в Районен съд – Разград Николай Борисов и прокурорът в Районна прокуратура – Разград Зорница Цветкова представиха пред ученици от 10 „а“ клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ темата „Наказателно правосъдие. Престъпление /против личността и собствеността/ и нарушение. Съучастие. Наказателно отговорни лица. Наказание – понятие, цел, видове. Престъпления“.

Магистратите запознаха средношколците с понятието наказателно производство. Те разясниха подробно каква е ролята на прокурора и съдията в досъдебната и съдебната фаза. Информираха учениците, че досъдебното производство се ръководи от наблюдаващ прокурор, който след като бъдат събраните необходимите доказателства пише обвинителен акт, който внася в съда, а съдията ръководи съдебното производство, което завършва с произнасяне на присъда. Обясниха още какви реквизити съдържа един обвинителен акт и какви обстоятелства се вземат предвид при определяне на наказанието за всеки конкретен случай.  

YouTube

С казус за взломна кражба на 50 000 лева съдия Борисов онагледи как се определя наказанието на извършителя, съобразно различни смекчаващи или утежняващи обстоятелства в три примерни хипотези – ако парите са върнати и лицето до този момент не е осъждано; ако кражбата е извършена от лице, което е осъждано 3 пъти, но парите са възстановени и ако кражбата е извършена от лице осъждано 5 пъти, но парите не са върнати.

Учениците научиха още, че при наказание „лишаване от свобода“ същото се изтърпява в затвор, който е най-близкия по постоянния адрес на осъдения.

Съдия Борисов обясни още, че престъпленията против личността и собствеността се различават по предмета на посегателството. Той акцентира и на разликата между престъпление и нарушение, и как едно нарушение като шофиране без свидетелство за управление на МПС, извършено повторно, се превръща в престъпление. Разясни кои лица са наказателно отговорни, както и кои са съучастници, помагачи, подбудители и кой каква наказателна отговорност носи.

Учениците проявиха любопитство как се доказва обида и какви видове наказания налага съдът.

Посещението в учебното заведение е в рамките на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе