Делян Добрев: Увеличението на тока не касае битовия потребител

В България има свободен пазар за регулиране на цената на тока. Всички фирми са на този пазар, без регулатор. Но се стига до абсурдни ситуации, от обичайна цена 80 лева например, се плащат сметки от по 120 лева. В комисията по енергетика се получават много сигнали от работодатели, които получават много по-високи сметки. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Лице в лице“ по bTV.

„Да не всяваме паника, увеличението не се отнася за битовия потребител, а само до фирми. Проблем ще имат само малките фирми. Но те ще имат алтернатива да се върнат на 76 лева т.е на свободния пазар и това беше важно да се отбележи. От 1-ви януари Парламентът ще приеме промени, като енергията ще се продава на свободен пазар чрез платформа. На тази платформа ще има прозрачност“, категоричен беше той.

„Има регистрирани 150 фирми, които продават ток, но реално само 5 или 10 имат ток. Не бих повторил думите си за търговците, които „рекетират, изнудват, шантажират, притискат и дерибействат бизнеса в България“, защото се видя днес какво стана с простреляния данъчен. Става на въпрос за стотици милиони. Не ме е страх за живота ми, но ме накара да се замисля. Имах предложение да бъда охраняван от НСО, но отказах.  Знам защо беше предложението и знам чии интереси настъпих“, разкри Добрев.

„Резултатът от референдума за добив на природен газ в Генерал Тошево е категоричен и ние трябва да се съобразим с него. Не вярвам, че има газ в Добруджа, защото по времето на комунизма са направени хиляди сондажи, а газ е открито само на едно място. Имам и положителна новина, че в Черно море има индикации за газ“, завърши Делян Добрев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе