Една седмица преди Коледа – разумно пазаруване и здравословни граници

Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето, когато повечето хора решават да „отпуснат края“ и да напазаруват сериозно, зареждайки се с различни видове меса, колбаси, сирена, ядки, сладкиши, плодове и какво ли още не. Водеща е нагласата, че тези празници трябва да се посрещнат подобаващо и поне веднъж в годината можем да си позволим истински богата трапеза и присъствието на по-луксозни храни, които купуваме само за специални поводи. Когато пазаруваме, е добре да бъдем особено внимателни за произхода и качеството на храната – допълнително магазините предлагат различни промоции и изобилие, което води до покупки без да имаме реална нужда от тях. Когато се приготвяте за пазар, имайте предвид някои важни неща:

  • Уверете се, че в хладилника има достатъчно място за закупените от вас продукти (ако някои от тях останат навън, неправилно съхранени, вероятно скоро ще се развалят и ще останат неизползвани);
  • Когато пазарувате и съхранявате стоките, дръжте зеленчуците отделно от месото. Това ще предотврати кръстосаното замърсяване (транспортирането на вредни вещества в храните);
  • Преди да добавите нещо в пазарната количка, задължително проверете датата на производство, произхода и срока на годност на дадения продукт;
  • Когато започвате с приготвянето на храната, не забравяйте да измиете добре ръцете си или използвайте ръкавици – може да ви звучи несериозно като напомняне, но важността за предпазване на храната от микроби е водеща!;
  • Изплакнете пресните плодове и зеленчуци непосредствено преди сервиране или консумиране;
  • Пазарувайте умерено и според броя на хората, които ще присъстват на празничната трапеза – не купувайте нищо в излишък, накрая просто ще останат големи количества храна, които ще се чудите какво да правите.
  • Яжте преди да излезете – преди да отидете на бар или дискотека, хапнете вкъщи лека вечеря, за да може организмът да издържи цяла нощ. Така ще си спестите яденето на крак на нездравословни храни и ще имате необходимата енергия, за да се забавлявате и танцувате.
  • Осигурявайте си три хранения за деня – старайте се да се храните балансирано три пъти на ден, за да поддържате нивата на кръвна захар постоянни. Пропускането на едно от храненията означава почти сигурно преяждане след това, което е и вредно, и излишно.
  • Не си поставяйте нереалистични цели – колкото и да си обещавате, че ще се стремите към здравословно хранене и ще избягвате всичко излишно, мозъкът ви повече ще се фокусира върху храната и ще си докарате допълнително напрежение и раздразнение. Не става въпрос да се лишавате, просто бъдете умерени – не е нужно в един ден да опитате всички възможни храни, които имате вкъщи. Бъдете разумни и подбирайте менюто си адекватно.
  • Внимавайте с алкохола и сладкото – най-сериозно по време на празниците е прекаляването с тях. Бъдете внимателни какво и в какви количества консумирате – все пак тези изкушения няма да изчезнат след празничния сезон.
  • Подберете подходящо меню – не е нужно на трапезата да присъстват няколко вида меса и салати, различни гарнитури и десерти, заедно с ядки, сушени плодове и какво ли още не – изберете ястия, които ще се харесат на близките ви хора без да прекалявате сякаш това ще е последното ви ядене изобщо.
  • Поддържайте физическата си форма – може да намалите дните за тренировки по време на празниците, но все пак не спирайте с упражненията. Това ще ви помогне да се чувствате по-бодри, енергични и позитивни. Ако времето позволява, излезте на разходка навън – в парка или в гората, ще ви се отрази наистина добре.
  • Бъдете разумни, умерени и отговорни, грижете се добре за тялото и ума си, не прекалявайте с количествата. Подарете си щастлив и здравословен празничен сезон – посрещнете Коледа и новата година с позитивна нагласа и се насладете на времето, прекарано с най-скъпите ви хора.

Източник: www.hera.bg

YouTube

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе