От КАТ съветват как да пътуваме безопасно по празниците

От полицията предоставиха полезни съвети за безопасно пътуване в празничните дни.

Ето и препоръките за безпроблемно движение:

YouTube

1) Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.

3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач! 

4) Винаги поставяйте предпазните колани!

5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.

6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!

8) Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе