Защо ядем баница с късмети?

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия, несъмнено баницата е първото нещо, което ни изниква в главата.

Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Тя се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса е сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник, пише Foodpanda.

YouTube

В наши дни тя е сред любимите ястия на малки и големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети.

Но замисляли ли сте се някога защо ядем баницата с късмети?

В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година.

Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче, ще бъде най-богат през следващата година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе