Охраната на „чинията“ на Бузлуджа отново се поема от МВР

Охраната на „чинията“ на Бузлуджа отново се поема от МВР. За обекта ще отговарят 6 полицаи, вече са назначени.

Толкова коментираната през 2017 г. „чиния“ на връх Бузлуджа – някогашния Дом-паметник на БКП, се сдоби с новогодишен подарък: МВР отново поема неговата охрана.

За обекта ще отговарят 6 полицаи, които вече са назначени, съобщи за „24 часа“ областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Те ще бъдат настанени в специален охранителен фургон, дежурствата им ще бъдат денонощни. За да започнат те, трябва да се довършат някои последни технически задания, като например да бъде възстановено ел.захранването на района.

„Охраната се налага заради нерегламентираните влизания в изоставената, рушаща се и опасна сграда, всеки момент може някой да пострада сериозно. Въпреки че вратата на официалния вход е заварена, мераклиите за по-висок адреналин намират начини да влизат в „чинията“, например през въздухопроводите. Това трябва да спре“, каза Микова.

„След това предстои да монтираме около сградата камери. Следващият етап е консервация и възстановителни работи, за да организираме и регламентиран достъп до Дома-паметник, тъй като интересът към него е голям. В областната управа вече получаваме много идеи как да действаме по-нататък, сред тях има и екзотични“, обясни Микова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе