Apple се извини на клиентите си

© Pixabay.com

Apple публикува официално извинение и обяснение за гафа с батериите на по-старите модели iPhone.

Миналата седмица компанията призна, че е пуснала софтуер, който намалява производителността на старите модели, за да защити компонентите и батериите им. Това обаче беше посрещнато с остро недоволство от потребителите, някои от които дори заведоха дела срещу Apple.

YouTube

Сега компанията публикува в своя сайт малко по-дълго обяснение и извинение за създалата се ситуация. „Знаем, че някои от вас чувстват, че Apple ги е разочаровала. Извиняваме се. Има много обърквания по темата и затова искаме да внесем малко яснота и да ви уведомим за някои промени, които предприемаме“, пише компанията в посланието си.

„Първо и най-важно – никога не сме – и никога няма – да направим съзнателно каквото и да е, за да скъсим живота на който и да е продукт на Apple или да навредим на потребителското изживяване, за да накараме хората да купуват по-нови модели. Нашата цел винаги е била да създаваме продукти, които клиентите ни обичат и да правим iPhone-и, които издържат максимално дълго време, е важна част от това“, пише още Apple.

След това компанията обяснява наново как батериите остаряват и с времето губят своята ефикасност. Тя описва и ситуации, които допълнително ускоряват влошаването на батериите, например често зареждане в горещи условия или често прегряване на батерията. По-старите батерии губят и свойства да осигуряват максимална енергия при големи натоварвания. За да защити електрониката, в такива ситуации iPhone е програмиране да се изключва.

„Ясно е, че за нас подобни изключвания са неприемливи. Не искаме потребителите ни да пропуснат обаждане или да направят снимка, или да се наруши друга част от преживяването им с iPhone, когато можем да го избегнем“, казва Apple.

Затова компанията е пуснала ъпдейт към iOS 10.2.1 миналата година, който може да намалява производителността на моделите iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus и iPhone SE и да намалява неочакваните изключвания. „В повечето случаи промените са незабележими, но има ситуации, когато потребителите могат да забележат по-дълго стартиране на приложения и други забавяния в производителността“, пише Apple.

Въпреки това компанията казва, че броят на изключванията е намалял и потребителите са били доволни. Затова с ъпдейта iOS 11.2, същата функция е добавена и за iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Apple съобщава още, че през тази есен е получила обратна връзка от още потребители, които са се оплаквали от по-бавна работа на телефоните си. Компанията казва, че първоначално е сметнала, че това е резултат от инсталирането на новата версия на iOS заедно с остаряващите батерии. Тя допълва, че анализите ѝ показват, че основната причина са старите батерии в iPhone 6 и 6s.

Apple казва, че смяната на батерията с нова, ще реши проблема напълно. За да помогне на повече потребители да решат проблема, компанията съобщава, че намалява цената на смяна на батерия на iPhone, който е извън гаранция, от 79 долара на 29 долара. Офертата ще е валидна от края на януари 2018 г. до края на 2018 г., като скоро компанията ще публикува повече подробности в сайта си.

Освен това Apple ще пусне и нов ъпдейт на iOS в началото на 2018 г. Той ще дава повече и по-ясна информация на потребителите за състоянието на батериите на техните iPhone-и и доколко и как то влияе на производителността на устройствата. Компанията казва и че ще продължи работа по софтуера като ще цели да оптимизира и подобри неговата работа още повече.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе