Месопроизводители от Търновско: Стоките ни престояват с дни в камионите

Месопроизводители от Великотърновска област заплашиха, че ще се вдигнат на бунт заради драстично забавяне на доставките на продукцията им.

„Ще изкарам няколко камиона и ще блокирам главния път София – Варна заради тези неуредици“, закани се Светлин Стефанов, който е собственик на „Мултимес Груп“ в Лясковец, където работят 120 души.

YouTube

Той обясни, че месото и месните произведения от предприятието му не могат да стигнат навреме до клиентите му заради засиления контрол на НАП и Стопанска полиция, който се осъществява от броени дни върху търговията с месо, алармира Труд.

„Процедурата е сложна. Още при товаренето на стоката в предприятието ми, от което месечно излизат по около 1000 тона месо, контролните органи пломбират камионите. Всеки шофьор заявява в колко часа ще пристигне до първия контрагент, на който трябва да стовари част от количеството, до втория и така до последния клиент. В уречения час там трябва да го чака друг екип от данъчни служители и полицаи, които да свалят пломбите, да проверят товара, както и съпровождащите го документи и дигиталните карти на шофьорите и едва тогава отново да пломбират и да освободят камиона“, информира за работата по новите разпоредби Светлин Стефанов.

Той обаче е гневен, защото доставките се бавели драстично, а возилата му се оказвали блокирани с часове и дори цели денонощия заради принудителен престой, докато бъде извършена проверката. От тези действия губят и производителите и търговците. Според потърпевшите причините за забавянето е заради недостатъчния кадрови капацитет на НАП.

„Ако камионът закъснее дори и с половин час от посочения, веднага го обявяват за издирване. А заради това, че екипите на Дирекция „Фискален контрол“ към НАП не достигат, се налага шофьорите да спят по кабините и да не могат да се завърнат с дни. Един камион трябва да достави стока на 5-6 и дори 9 клиента в различни градове на страната“, казва още Светлин Стефанов.

Репортер на „Труд“ е потърсил за коментар директорът на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново Ивайло Здравков, който заяви, че не е наясно със случая, защото акцията е на националното управление на приходното ведомство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе