Най-странните посрещания на Нова Година по света

Хората по света имат различни традиции в посрещането на Новата година. Вижте и петте най-странни.

1. Нова година с покойниците – Талка, Чили
Най-странният от всички обичаи е емблематичен зачилийския град Талка, където празнуващите се събират на гробовете на роднините си, за да посрещната Новата година в компания на починалите си близки. Според преданието, началото на този обичай е поставено от местна фамилия, която отишла на гробището, в желанието си да бъде близо до роднините си, докато старата година си отива. В днешно време лично градоначалникът на Талка отваря портите на гробището в 23 часа, за да могат заинтересованите да започнат страховития купон.

YouTube

2. Ритуално изхвърляне на старите мебели през прозореца – Йоханесбург, ЮАР
Не по-малко странен е обичаят, спазван в Южна Африка, където в новогодишната нощ старите и непотребни вече вещи се изхвърлят през прозореца на къщата. Тази традиция, за която не се знае откъде е започнала, създава доста „главоболия“ на местните комунални служби.

3. Ледено къпане с елха – Сибир, Русия
Традицията в Сибир е преди идването на Новата година да се извърши ритуално къпане в езерото Байкал. Празнуващият пробива дупка в леда, през която влиза във водата, след което се гмурка по възможност до дъното на езерото, а в ръцете си държи елха.

4. Парад на викингите – Единбург, Шотландия
Шотландците не са твърде доволни от факта, че техният парад на викингите заема такава слаба позиция в списъка на световните странности. Което може би е оправдано: можете ли да си представите посрещане на Новата година в компанията на полудели викинги, които вървят по улиците в мрака, държейки в ръцете си факли.

5. „Наказване“ на хляба – Дъблин, Ирландия
Последният обичай в Топ 5 идва от Ирландия. При него в новогодишната нощ трябва да се удари по стената на къщата със стар сух хляб. По този начин се гонят злите духове и се призовава щастие през Новата година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе