7 тенденции в света на технологиите

© Pixabay.com

Интензивно-ориентирани мрежи

YouTube

Този тип мрежи съчетават иновации като SDN (софтуерно-дефинирани мрежи), виртуализация, машинно самообучение, моделно-ориентирани програмни интерфейси (API) и разработки, свързани със сигурността. Множество свързани устройства работят като единна система, без да се налага ръчна настройка отделно на всяко от тях. Вместо конкретни команди операторите указват намерение и мрежата го преобразува в определени настройки. Данните, постъпващи в реално време, се използват от мрежата за оптимизация на работата й. Тази интуитивна система предвижда действия, открива и премахва аномалии, предотвратява заплахите за сигурността и непрекъснато се подобрява.

Цифровизация и сигурност

Криптиращите програми-изнудвачи остават сериозен проблем. Едновременно с тях се наблюдава и възраждане на традиционни атаки като DDoS, спам, шпионски и рекламен софтуер. В същото време организациите се сблъскват и с други, по-малко известни атаки. Cisco прогнозира, че за киберзащита компаниите ще използват все по-широко автоматизация, машинно обучение и изкуствен интелект, а мрежите ще започнат да идентифицират и ограничават злонамерените комуникации в криптирания трафик, без да нарушават конфиденциалността.

Виртуални помощници

През 2018 г. възможностите на цифровите помощници ще се разширяват. Подобни услуги ще намерят приложение в съвещания, провеждани с помощта на ботове с изкуствен интелект, способни да разпознават говор и да разбират контекста. Виртуалните помощници ще изпълняват прости инструкции от рода на изпращане на презентация на потребителя.

Многооблачен цвят

Към 2021 г. на облачните услуги ще се паднат 95% от световния трафик на центровете за данни. Широка популярност набират както публичните, така и частните облаци, които имат съществени различия помежду си. Не е проста задача създаването на приложения, които могат лесно да се прехвърлят между тях, да не говорим за създаването на непротиворечива среда за разработчиците, отбелязва Cisco.

Автономни свързани обекти за „интернет на нещата”

Безпилотни автомобили и дронове се очаква да се появят на летища и логистични центрове. В последно време безпилотните летателни апарати привличат вниманието на все повече компании, а сферата им на приложение бързо се разширява – от инспекция на тръбопроводи и станции на мобилни мрежи до складова инвентаризация.

Блокчейн: не само платформа за криптовалута

Биткойн, навярно, е най-известното приложение на блокчейн технологията. Но тази технология не се ограничава само с криптовалутата – тя е подходяща за много други приложения. Блокчейн позволява на участниците във всяка екосистема – от предприятия, машини или хора – да обменят прозрачно, ясно и сигурно стоки, услуги, данни и пари. Пилотни блокчейн проекти се появяват в различни сфери – финанси, безпилотни автомобили, добивна промишленост, търговия на дребно, здравеопазване. „Сега сме в самото начало на този път и ни очакват времена, когато новаторите в различни отрасли ще експериментират с нови приложения на блокчейн”, се казва в изследването на Cisco.

Мъгливо-облачен континуум

Т.нар. „мъгливи” изчисления приземяват облака. В съчетание с „интернет на нещата” (IoT), 5G и вградения изкуствен интелект, те дават на обекти, приложения и устройства възможност бързо да се обединяват и да обработват ускорено големи обеми данни. Мъгливите изчисления (foggy computing) разширяват сферата на действие на облака до границите на мрежите, където се генерират данните.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе