8-те финансови грешки при хората над 40 години

© Pixabay.com

От 20 до 30 годишна възраст вие изработвате правилни финансови навици и полагате основите на вашето финансово благополучие. След 30-те животът ви с променя, идват семейството и децата, градите кариера. След 40-тата годишнина живота се променя отново, децата ви ставата по-големи, а родителите ви остаряват и изискват грижи. На тази възраст вече нямате никакво свободно време. Но 40-те са възраст когато се появяват множество възможности, за да заработите пари и да се погрижите за благополучието на семейството. Може да започнете да мислите и собственото си излизане в пенсия.

Кои са типичните грешки, които трябва да избегнете? 

YouTube

1. Да купите по-голямо жилище, отколкото можете да си позволите

С оглед на това, че семейството расте, жилището ви може да се окаже недостатъчно голямо. Вероятно ще поискате да се преместите в по-голям дом, в друг район, близо до по-добри училища и т.н…

Но тези варианти сигурно ще наложат по големи вложения, по-големи заеми и ипотечни вноски. Към това трябва де се прибавят и по-високите данъци и поддръжката на по-голямото и качествено жилища.

Преценете правилно своите възможности и нужди със реалната ситуация на пазара на недвижимите имоти. 

2. Харчите прекалено много за децата

Трудно се отказва на детето. И не само защото го обичате много, а и заради това, че не искате да изглеждате по-долу в очите на околните. По подобни причини много родители купуват ненужни вещи но децата си.

Това са години, които са подходящи не само да намалите глупавото харчене на своите пари за децата си, а да започнете да икономисвате средства и да ги учите на същото.Спестените пари ще се окажат в по-следващ момент от живота доста по-полезни за вас и за самите ви деца.

3. Не спестявате, защото плащате за образованието на децата

Много родители смятат това за свой дълг и отделят всички свободни пари за образованието на децата, като не заделят средства за себе си. Но много експерти смята, че това е грешна стратегия, защото е важно не само да изучим децата си, а и да се подготвим за по-безболезнено излизане в пенсия от гледна точка на семейните финанси.

Освен това експертите смятат, че може да се вземе кредит за плащане на образованието, който после да се изплати от детето ви след завършване на университета. В същото време никой няма да ви даде заеми париза излизане в пенсия.

А и много голям подарък за децата са родители, които на старини не са финансово бреме и не се нуждаят от парична подкрепа от наследници.

4. Нямате „бели пари за черни дни“

Ако сте започнали да спестявате пари на 22 години, то към 40-те би трябвало вече да сте натрупали не лош капитал.

И тези средства можете да използвате като защита и финансова сигурност за „черни дни“. Защото си представете какво ще се случи, ако изведнъж загубите работа или здравето си, а имате кредити за жилище, кола и няколко деца, които още издържате. Да прибавим и болни родители, за които веки месец подпомагат с пари за лекарства и други разходи.

Ето а такива случаи си струва да имате макар и не голям капитал, който би ви позволи д издържите на финансовата криза известно време, поне докато си намерите нова работа.

5. Да не опитате да намалите лихвите по заемите си

Ако имат кредити, може да намалите лихвените си плащания за сметка на своя кредитен рейтинг.

Колкото по-голямо е вашето семейство, толкова по-големи разходи имате и затова е разумно да подобрите лихвените ставки по кредитите си, ако имате не лош кредитен рейтинг.

Разгледайте различните програми за рефинансиране, които предлага вашата банка и е възможно да намалите ежемесечните суми, които давате за погасване на вашите кредити.

6. Да не си съставите завещание

Несъмнено никой от нас не си мисли за най-лошото, което може да се случи. Но ние не може да знаем бъдещето, какво може да ни се случи и ще направим голяма услуга на семейството си, ако сложим в ред своите дела.

Преди всичко трябва да разрешим всички проблеми, свързани с недвижимата си собственост, да определим наследника си, ако искаме да направим това.

7. Да не защитите парите си в случай на развод

Печалната статистка показва, че с развод се сблъскват много семейства, даже след дългогодишен щастлив брак.

Разводът може да стане силно стресово събитие и то не само от психологична гледна точка, но и по отношение на финансите, особено за жените.

Затова експертите препоръчват отрано да обмислите и се подготвите и за такъв сценарий.

На първо място, двамата съпрузи са длъжни да вземат равностойно участие във финансовите дела на семейството и във финансовото паниране на общия им живот.

Второ, хубаво е двамата съпрузи да имат отделни сметки и различни източници на доход, за да съхранят собствения си доход и финансовата си независимост поне в някаква степен.

8. Да не говорите с родителите си по финансови въпроси

Това е толкова важно, колкото ида не си съставите завещанието за своите деца. Когато вашите родители си отидат, а това неизбежно ще настъпи, е по-добре да бъдете наясно максимално подробно за текущата финансова ситуация около тях. За да може бързо да се ориентирате и реагирате на предстоящите задачи. 

Извън горната ситуация, възрастните хора са често уязвими от финансова гледна точка, доходите им са ниски и нямат реална възможност да ги увеличат, не могат да планират своите парични въпроси и да ползват съвременните финансови инструменти.

Понякога родителите говорят с децата си за своите финансови проблеми твърде късно и да се решат те е вече доста сложно. Затова откровеността и честността по тези въпроси спестява доста нерви и сили на даден етап на само на вашите родители, но и на вас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе