Областният управител и главният секретар инспектираха ремонта на джамията „Ибрахим паша“

© Областна администрация - Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и главният секретар на Областна администрация-Разград Михаил Тодоров инспектираха ремонта на джамията „Ибрахим паша“ в центъра на областния град.

Аварийно-спасителните работи по покривната конструкция започнаха в последните дни на отминалата 2017 г. Те се извършват с отпуснати от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет 20 000 лева по искане на Районно мюфтийство-Разград, придружено от писмо за подкрепа на Областния управител на Разград. С ремонтните дейности е ангажирана търговищката фирма „Стройкомерс-ТТ“, те включват поставяне на поцинкована ламарина с изолационна лента по краищата на четирите по-ниски минарета, по купола  и по скатовете, както и подмяна на изгнилите дъски под тях. Покривната част на високото минаре е здрава и по нея няма да има укрепителни работи на този етап.

YouTube

© Областна администрация – Разград

Областният управител Гюнай Хюсмен за втори път след миналия август лично извърши оглед на покрива, качвайки се на височина 13 метра с една от двете автовишки, с която работи търговищката фирма. Г-н Хюсмен изрази удовлетворение от темпото, с което върви работата, обсъди с работниците възможността да бъдат поставени нови оловни листи на местата, където липсват.

Целта на ремонта е да се спрат течовете от покрива и да се предпази сградата от сериозни увреждания вследствие на тежките зимни условия в Лудогорието.

Областният управител Гюнай Хюсмен ще продължи да търси варианти за допълнително финансиране за реставрация на паметника на културата като част от последователната си политика по отношение на опазване на културното-историческото наследство на региона.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе