Най-предпочитани професии за български студенти в САЩ

6 хиляди български студенти се очаква да заминат на студентски бригади в САЩ през тази година, предава БНР.

Най-предпочитаните позиции са за сервитьори и бармани, тъй като те остават добре платени, коментират специалисти. Заплащането варира от 9 до 15 долара на час. То е най-високо в щатите Масачузетс, Калифорния и Аляска.

YouTube

3000-3500 лева са необходими на студентите преди заминаването им за таксите по програма „Работи и пътувай“, самолетния билет, визата и за джобни пари. Това обясни Румяна Сотирова, работеща в една от агенциите за студентски бригади.

Колко успяват да спестят средно младежите от работата си в САЩ: 4, 5, 6 хиляди долара. Имаме примери и за много повече пари изкарани. До петцифрени суми. Това е след като си покрият разходите.

Освен бармани и сервитьори, добро заплащане получават също сърф-инструкторите, хора, които могат да работят с лодки или които могат да бъдат екскурзоводи.

Наблюденията на бранша са, че за разлика от преди години, когато студентите са ходили на бригади в САЩ основно заради парите, които ще спестят, сега те предпочитат да ги похарчат за туризъм на места като Панама, Мексико, Аляска, Хавай. Емблематичните Ниагарски водопад, Ню Йорк, Лас Вегас и Сан Франциско.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе