Българи разработват самолет на бъдещето

С изобретението си те ще участват в конкурс на „Боинг“.

Българи създават самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии.  С изобретението си те ще участват в конкурс на „Боинг“, съобщава bTV.

YouTube

Twin Ray е първият по рода си соларен самолет, вдъхновен от рибата Скат. Twin идва от английското близнаци, защото изобретателите – IT специалистите Добромир и Явор – са като братя.

Явор работи по проекта в България, а Добри търси финансиране в Италия.

3000 соларни панели ще бъдат разположени върху летателния апарат. Те се зареждат от слънцето, за да изминат разстояние от 400 км. Самолетът е създаден на принципа на легото.

Продаваме комплект от части, които пилотът може да сглоби сам, по този начин може да пилотира много по-бързо, отколкото един нормален самолет”, каза Явор Христов.

Самолетът ще промени пътническите полети и транспортните услуги.

Използва автономна система, която да прави доставки до близки острови – такива острови много често нямат достъп до гориво и до поща”, обясни Явор Христов.

Twin Ray е на финал в конкурса на „Боинг”.

Ако спечелят, наградата се равнява на 30 000 евро подкрепа и менторство.

Миналата година първият соларен самолет Solar Impulse направи пълна обиколна на земята. За разлика от него Twin Ray е по-бърз и е проектиран за двама души. Има дори и камера.

Добри откри, че много инциденти в самолетите стават понеже хората си правят селфита по време на полета. Ще вградим в самата кабина камери, които да помагат за правене на селфита без пилотът да се разсейва”, допълни още Явор.

Ако се намерят инвеститори, Twin Ray ще бъде факт през 2020 г.

Източник: www.btv.bg

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе