70% от хората стават страстни пушачи след първата цигара

Учени заключиха, че 60-70 на сто от хората стават закоравели пушачи след първата цигара, съобщи Лайф.

„Преминаването от първото използване на наркотични вещества към постоянната им ежедневна употреба е сред важните етапи в развитието на зависимост, тъй като това навежда на мисълта, че удоволствието се превръща във физическа необходимост“, заяви Питър Хайек от университета „Куин Мери“ в Лондон, предаде БТА.

Специалистите отбелязват, че тютюнопушенето и свързаните с него болести са смятани за една от главните причини за преждевременна смърт по света. Според данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите, ежегодно вследствие на тютюнопушене и пасивно пушене умират около 6 милиона души.

Някои медици са на мнение, че зависимостта от цигарите има психологически корени. Опонентите им смятат, че съществува физическа зависимост от никотина.

Британските учени анализирали резултатите от допитвания, обхванали над 200 000 души, някои от които пушели постоянно или от време на време. Така било установено какъв процент от хората станали пушачислед първата цигара. Оказало се, че процентът е много висок – 60-70 процента от хората придобиват вредния навик след първата цигара. Този показател е сравним със зависимостта от хероина.

Затова, по мнението на учените, властите в различни страни и експертите в сферата на здравеопазването трябва да си поставят за цел да се предотврати запалването на първата цигара, вместо да концентрират усилията си към отказването от цигарите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе