16 интересни факта за САЩ

Ето 16 интересни факта за САЩ, някои от които може дори да Ви изненадат:

1. Най-опасната професия в САЩ е тази на президента

YouTube

Четирима от 45-те президенти на САЩ са били убити, докато са заемали най-високия държавен пост в страната. Това означава, че близо 10 процента от щатските държавни глави са били ликвидирани, докато са били в служба.
Убитите американски президенти са Абрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Макинли и Джон Кенеди. За още двама щатски държавни глави се предполага, че са били отровени, но не е доказано – Захари Тейлър и Уорън Хардинг. Срещу още 14 американски президенти е имало планове или опити за покушение, включително срещу Барак Обама, Джордж Буш – млади, Бил Клинтън и Джордж Буш – старши. Иначе казано, всяка друга работна позиция в САЩ е по-безопасна, отколкото тази на държавния глава.

2. Секретните служби в САЩ са буквално навсякъде

Федералното бюро за разследване (ФБР) е разследващ орган към Министерството на правосъдието в САЩ. Службата има правомощия да разследва всички престъпления срещу законите и сигурността на страната.
Никой не би могъл да каже точно колко души работят като агенти на секретните служби, но те със сигурност са много повече, отколкото можем да предположим. Днес например вече се знае, че от 10 000 членове на щатската комунистическа партия през 1957 г., 1 500 общо са били вербуваните като доносници и внедрените агенти.

3. САЩ са имали 7 различни столици в рамките на само 16 години

Първата столица на САЩ е Филаделфия. От 1774 до 1790 г. конгресът на САЩ се събира в различни градове, което означава, че в този период всеки от следните градове в близост до източния бряг се е считал за столица на страната: Балтимор, Ланкастер, Йорк, Принстън, Анаполис и Трентън. През 1790 г. Вашингтон става столица на САЩ, като такава е и до днес, вече повече от 225 години.

4. Всеки 8-ми американец е бил служител на „МакДоналдс“

Откритата през 1940 г. верига за бързо хранене „МакДоналдс“ в калифорнийския град Сан Бернардино днес е най-голямата верига от този тип в целия свят. Напоследък се твърди, че веригата „Събуей“ е изпреварила „МакДоналдс“, но това все още не е сигурно.

Веригата „МакДоналдс“ има ресторанти в над 120 страни по света, като дневно обслужва около 68 милиона кленти. Тя е вторият най-голям световен работодател след „Валмарт“, като в нея работят над 1,5 милиона души. Всеки 8-ми американец е бил служител на МакДоналдс в даден момент от живота си, като за много от тях това е била първата им младежка работа.

5. В САЩ няма официален език

Макар и почти всички американци да говорят английски език, страната всъщност няма официална национална реч.
Английският е майчин език за 80 процента от всички американци.

Петата най-голяма испаноговоряща общност обаче също живее в САЩ, като испанският е първи език за 12,4 процента от американците. 35 милиона са испаноговорящите американци, за които испанският е майчин език, което нарежда САЩ непосредствено след Мексико, Испания, Колумбия и Аржентина по най-много испаноезично население.
Третата най-голяма езикова общност в страната е китайската, като мандарин е майчин за 2,8 процента от американците.

6. В началото на 20-и век немският е бил вторият най-разпространен език в САЩ

Преди Втората световна война вторият най-разпространен език в САЩ е бил немският. Дотогава в много административни сгради, в цървките и училища се е използвал немски, като голяма част от печата също е излизал на този език.

Днес обаче само около 1 милион души в САЩ говорят немски, като той е вторият най-разпространен език само в Северна Дакота. Употребата на немския в САЩ е ограничавана изкуствено през Първата световна война поради политически причини. През Втората световна война дори из улиците на много американски градове се разлепят американски плакати, които призовават гражданите да не говорят „езика на врага“.

7. По-голямата част от американците имат германски произход

Над 50 милиона американци имат германски произход. Това на практика означава, че германците са най-голямата етническа група в САЩ.

Първата по-голяма група германски имигранти пристига в САЩ в края на 17. век. Повечето от тях са фермери, които са привлечени от идеите за политическа и религиозна свобода, която по това време липсва в Европа.
Голяма част от предците на настоящите американци с германски произход са били репресирани в Европа и емигрирането в Новия свят е било единственото спасение за тях.

8. 27 процента от американците не вярват, че астронавти на НАСА наистина са кацнали на Луната

Конспиративните теории са особено популярни в американското общество, особено след терористичните атаки в САЩ през 2001 г. Така някои конспиративни теоретици в САЩ през последните 15-ина години станаха милионери благодарение на продажбата на книги, на заснемането на „документални“ филми и от поддържането на интернет сайтове с „истината“ за 11 септември, стрелбата в училището в Санди Хуук, „лъжите“ на НАСА и т.н. Така днес около ¼ от американците не вярват, че Нийл Армстронг е първият човек, който е стъпил на Луната.

9. Всеки американец е на минус с 54 000 долара

9. Всеки американец е на минус с 54 000 долара

Външният дълг на САЩ е най-големият в света и възлиза на близо 20 трилиона щатски долара. За сравнение, брутният вътрешен продукт на страната възлиза на близо 18 трилиона щатски долара. Това означава, че дългът на САЩ е по-голям от икономиката им с около 2 трилиона долара, както и че всеки американец има дълг от 54 000 долара.

10. Статуята на свободата НЕ е в Ню Йорк

Статуята на свободата е една от емблемите на САЩ. Тя също така е и символ на Ню Йорк, макар и всъщност да е разположена в друг град и дори в друг щат. Най-популярната американска забележителност е разположена в близост до Джърси Сити, който се намира в щата Ню Джърси.

11. Най-високата планина на Земята се намира всъщност в САЩ

Да, точно така – най-високата планина в света се намира всъщност в САЩ. Тя е по-висока от Хималаите, където е разположена най-високата точка на Земята – връх Еверест.
Причината за това е, че Хималаите не започват от 0 метра при морското равнище, а от няколко хиляди метра високо блато. Докато планината Мауна Кеа се издига от самото морско равнище и се намира на един от Хавайските острови. Височината ѝ е 4207 метра над морското равнище.

12. В Калифорния няма мечки-гризли, макар и те да са символът на щата

Мечката гризли е символ на щата Калифорния. Но никой не е виждал такава мечка там от 1922 г., поне не и в дивата природа. Днес такава мечка в Калифорния може да се види само в някои от зоопарковете.
Хиляди мечки-гризли са обитавали Калифорния до средата на 19. век, когато започнали да стават мишени на много от новопристигналите на западния бряг поради „златната треска“ ловци. За около 60-70 години всички живи мечки-гризли са били пленени или убити.

Днес в САЩ все пак живеят около 1000 мечки-гризли, най-вече в щата Монтана. Те са изчезващ вид, като средната продължителност на живота им е около 30 години.

13. Реконструкцията на част от „Пентагона“ струва повече, отколкото цялата сграда

„Пентагонът“ е най-голямата по площ административна сграда в света. Тя има 5 лицеви страни, 5 етажа, 5 коридора и 5-акра централен площад. Името на сградата произхожда от думата „пента“, която означава „пет“.
Сградата е построена през 1943 г. и е струвала 83 милиона долара, които днес са еквивалент на 1,32 милиарда щатски долара. Възстановяването само на част от сградата, разрушена при терористичните атаки на 11 септември 2001 г., е струвало 5 милиарда щатски долара (или 5 пъти повече, отколкото при нейното построяване).

14. Най-големият американски щат е и най-слабо населеният

Аляска е най-големият по площ щат в състава на САЩ. Той е повече от два пъти по-голям от Тексас – следващият най-голям по площ щат.
Населението на целия щат Аляска е едва 738 000 души – тоест близо два пъти по-малко, отколкото на град като София. На квадратен метър в Аляска живее по-малко от половин човек, като едва 20 процента от територията на щата е достъпна по автомобилни пътища.

15. САЩ са най-затлъстялата нация в света

Това никак не е мит. Двама от всеки трима американци или са затлъстели, или страдат от наднормено тегло. Всяка година от затлъстяване в САЩ умират между 100 000 и 400 000 души. Това обаче е проблем, който става все по-голям в още много други страни по света, включително и в България.

16. Най-добрите университети в света се намират в САЩ

Най-престижният университет в света днес е Масачузетския институт по технологиите (МИТ). В него се приемат едва 7,9 процента от кандидатите. Университетът е открит през 1861 г. Към 2015 г. висшето училище има 85 носители на Нобелова награда. Компаниите, основани от възпитаници на университета, щяха да бъдат 11-ата най-голяма икономика в света, ако общата им парична стойност беше брутен вътрешен продукт на отделна държава.

Първият универстиет в САЩ е този в Харвард. Открит е през 1636 г., като днес той е вторият най-престижен в света. Възпитаници на Харвардския университет са били популярни личности като откривателя на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Цукърбърг, мултимилиардерът Бил Гейтс и президентите на САЩ Джордж Буш и Барак Обама.

Източник: www.offnews.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе