Най-популярните забележителности в Русия

Най-голямата по площ държава в света предлага многобройни туристически забележителности. Русия е страна с древна история и богата култура, с които е пропито всяко кътче от нейната необятна територия. Ето някои от най-популярните места в Русия, които трябва да посетите.

Екатеринбург

YouTube

Екатеринбург, четвъртият по население град в Русия, е разположен в подножието на планина Урал. Известен е като мястото, където последният руски монарх – император Николай II, и цялото му семейство са екзекутирани през 1918 година. Днес Екатеринбург може да се похвали с богат културен живот, с много библиотеки, музеи, театри, галерии и концертни зали, както и с някои от най-популярните руски рок групи.

Сочи

Сочи е курорт, разположен на брега на Черно море, който бе домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 година. Освен с прекрасните условия за зимни спортове Сочи може да се похвали и като домакин на кръг от Формула 1, а също така градът ще бъде домакин и на мачове от предстоящото Световно първенство по футбол през 2018 година. Много руснаци обичат да прекарват зимните си и летни почивки в курорта.

Велики Новгород

Основан през 10-ти век, Велики Новгород е един от най-старите руски градове. Градът се смята за родното място на Русия, тъй като неговите ранни обитатели поканили скандинавския принц Рюрик да управлява Русия, а той създава династия, която властва в продължение на 750 години. Най-голямата забележителност в града е храмът „Света София“, който е най-старият в Русия, издигнат през 1045-1050 г.

Владивосток

Планини и живописни заливи ограждат Владивосток и го превръщат в един от най-красивите градове в източната част на Русия. Градът е последната спирка на Транссибирската железница и най-голямото тихоокеанско пристанище в страната. Владивосток предлага множество туристически атракции: театри, музеи, концертни зали и прекрасни паркове.

Иркутск

Град Иркутск е най-популярната спирка на Транссибирската железница между Москва и изтока. Езерото Байкал се намира на едва 66 километра. Пътешествениците, които посещават Иркутск, ще останат впечатлени от градския пейзаж – украсените дървени къщи се открояват на фона на съвременните блокове с апартаменти и големи булеварди, по които има твърде малък трафик за град с население от над 500 хиляди души. В исторически план в града са се водили някои от най-ожесточените сражения по време на руските революции.

Казан

Град Казан често е определян като „Истанбул на Волга“, тъй като това е мястото, където европейската и азиатската култури се срещат. Столицата на Татарстан е красив град, в който могат да се видят множество църкви и джамии. Наричан още „третата столица на Русия“, след Москва и Санкт Петербург, Казан е един от градовете с най-висок стандарт на живот в страната.

Санкт Петербург

Вторият по големина град в Русия е известен и като Ленинград. Градът е основан през 1703 година от руския цар Петър Велики и е бил столица на Руската империя в продължение на над два века. През 1924 година името му е променено на Ленинград. Благодарение на разположението му на река Нева при вливането й във Финския залив на Балтийско море, градът е популярна дестинация за круизи и един от най-посещаваните в Русия. Санкт Петербург е известен като културната столица на Русия и притежава една от най-красивите колекции в света от произведения на изкуството, изложена в Ермитажа – най-големия музей в страната.

Москва

Като столица на Русия, Москва е най-важният град в страната, но не само по политически причини. Москва е с население от 12 милиона души и е известна със своите културни програми, които включват опери, балети, симфонични концерти и други арт събития и спектакли. Величественият Кремъл и впечатляващият Червен площад, един от най-големите в света, са най-популярните забележителности в руската столица.

Източник: www.activetravel.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе