Бойко Борисов: Милиони българи ще се отопляват на газ без да замърсяват

© Facebook / Boyko Borissov

Доставката на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно, след изграждането на интерконектора с Гърция, ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде „Фокус“.

YouTube

„Благодаря за поканата на колегите в Азербайджан, специално от президента Румен Радев. Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се „похвалим“ с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев“, посочи премиерът Борисов.

„Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности – надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда“, коментира още той.

„Имаме над 300 км готови жп линии, а другите ги ремонтираме. Изключително съм радостен и за работата ни по Коридор N8. Има готови много пътища, така че има възможност големи товари да вървят в двете посоки. Като се надяваме този стокообмен да се увеличи. Смятам, че откриването на новата директна авиолиния София – Баку ще увеличи туристите в двете посоки“, каза българският премиер.

„Изключително съм благодарен, че колегите в Македония днес ратифицираха договора за добросъседство“, допълни той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе