Глобиха шофьор с 1000 лева за 1 киловат разлика в мощността на автомобила

Собственик на лека кола е осъден да плати 1000 лева глоба за 1 киловат разлика в мощността на автомобила си.

Малката наглед разлика обаче е измама с фалшифициране на свидетелството за регистрация, направена с цел спестяване на пари от данък.

YouTube

Автомобилът „Ауди А3“ е с мощност 75 киловата, регистриран в КАТ през 2010 г. Почти веднага собственикът се сдобил с фалшиво свидетелство, в което вече били вписани 74 киловата, а така влизал в границите за по-ниска ставка – от 55 до 74 конски сили. Същото мъжът вписал и в декларацията за данъци и такси на 2 декември 2010 г.

Опитът за хитруване бил разкрит при насрещна проверка на общинския отдел в „Пътна полиция“ през 2016 г. и се разбрало, че водачът плаща едва 133,36 лева налог вместо реалния от 525,94 лева, колкото е за колите с мощност от 75 до 110 конски сили.

Магистратите от Районния съд в Пазарджик са преценили случая като маловажен и са освободили обвиняемия от наказателна отговорност, като го наказали само с глоба. Мъжът прави опит да обжалва и тази минимална санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение, неподлежащо на обжалване. Интересна подробност е още, че наказанието се налага малко преди настъпване на абсолютната давност от 7 години и половина, която изтича на 2 юни т.г.

Автомобилистът, осъден заради 1 киловат разлика, е един от десетките, дадени от Община Пазарджик на съд заради данъчни измами с намаляване на мощността с цел плащане на по-нисък налог. Повечето от тях получават глоби и условни присъди.

Не са малко и случаите с представяне на фалшиви квитанции за платени вноски в местната хазна. Не липсват и неистински договори за покупко-продажба, които водят до отчисляване на автомобила от масивите на КАТ и спиране на данъчното облагане.

Източник: Dariknews.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе