Личните лекари ще се отчитат с касови бележки

Личните лекари недоволни от новите правила, по които ще отчитат потребителската такса за пенсионерите. 

Когато посещават кабинета на личния си лекар, пенсионерите плащат по 1 лев. За да си вземат остатъка от почти 2 лева, медиците вече ще трябва да отчитат касовите бележки, които издават на възрастните си пациенти, предава NOVA.

YouTube

Според съсловието обаче това ще доведе до опашки пред кабинетите и хаос в системата.

Често се налага личните лекари повече да пишат, отколкото да преглеждат. Д-р Николай Колев не прави изключение. 

От тази година писането ще стане още повече.Джипитата ще попълват номерата на касовите бележки, които издават на пенсионерите.

„Ще губим още време да се взираме в листове, да цъкаме по тях някакви човки, да правим допълнителни отчети”, обясни д-р Колев.

Само срещу данните от касовата бележка, личните лекари ще получат пълния размер на потребителската такса.

Лекарският съюз е против. От съсловната организация имат друго предложение. С него запознали и здравния министър, и управителя на НЗОК.

„Да се приемат законови промени, които да гарантират заплащането на лекарите, а оттам нататък Министерството на здравеопазването или социалното министерство да ги възстановява на пенсионерите”, обясни д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Изискването за отчет на касови бележки се въвежда, за да има повече прозрачност как се харчат държавните пари. Джипитата обаче не приемат този аргумент.

На този етап лекарите все още са в неведение как точно ще се отчитат. За NOVA от Здравната каса уточниха, че инструкциите ще са готови в края на седмицата.

От съсловието предупреждават, че новите правила за отчитане на потребителската такса може да изкарат медиците на протест.

Източник: NOVA

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе