НАП започва данъчни проверки на собственици на луксозни коли и имоти

50 автомобила „Майбах”, 193 бр. „Бентли”, 31 бр. „Ламборджини”, 68 бр. „Ролс-Ройс” и 93 бр. „Ферари” се движат по пътищата на България и се притежават от български граждани. Това показват данни от полицията, които са били предадени на главния прокурор Сотир Цацаров.

В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами, посочиха от държавното обвинение.

YouTube

Данъчните ще установяват за всяка кола: дата на придобиване, стойност по договор за покупка или митническа декларация, както и произхода на парите за нея. Ще се анализира и доколко посочената цена съответства на пазарните. Ако се окаже, че някой кара чужда кола, ще се проверяват условията на предоставянето.

Аналогични проверки са започнали и по отношение на луксозните имоти. Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

НАП започва данъчни проверки на всичките 365 лица, като ще анализират и с какви пари са си купили имотите. МВР ще проверява продавачите в т.ч. и за свързани лица.

Ако при някоя от проверките се съберат данни за престъпление, прокуратурата ще се заеме с него.Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от страна на прокуратурата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе