12 области в страната са в грипна ваканция

Освен във Враца и Монтана, грипната вакация ще продължи в областите Русе, Варна и Бургас.

Към момента 12 области в страната са в грипна ваканция, – 619 училища. Тези данни изнесе вчера в студиото на „Още от деня“ в ефира на БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

YouTube

Тя уточни, че е имало години, в които се е налагало такава ваканция, а друг път – когато температурите са били много ниски, да има т.нар. „дървена ваканция“.

Няма предпоставка за притеснение по отношение на приключване на първия срок. На 5 и 6 февруари е междусрочната ваканция, а от 7 февруари започва вторият учебен срок, каза още Михайлова.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: „Времето, в което се обявяват грипните ваканции всъщност попада в този период, така че оценките на учениците вече трябва да бъдат оформени за първия учебен срок. И това не би трябвало да попречи. Ако има обаче ученици, които поради този факт и са отсъствали повече от допустимото и нямат съответния брой оценки, педагогическият съвет може да вземе решение те да се явят допълнително и да се удължи срока с един месец. Засега няма основание тези дни бъдат взимани от други предвидени неучебни дни. Но въпросът е какво ще се случи с материала, който в тази седмица не е преподаван – отново има предвидена възможност и ще се направи преструктуриране на учебния материал или за часовете за упражнения или часовете, които са за обобщение и систематизация. Но няма да има пропуск по отношение на нови знания.“

Източник: БНТ

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе