6 грешки, с които забавяме метаболизма си

Пропускате закускатa

Ако не закусвате със сигурност ще се оправдаете с това, че нямате време за приготвяне на закуска или че сутрин просто не се храните. Пропускайки първото и най-важно хранене за деня, нарушавате вашите метаболитни процеси. Винаги има време за здравословен омлет, купичка овесени ядки, смути, сурово барче с ядки и сушени плодове, здравословен сандвич. Ако пропускате закуската, увеличавате риска от преяждане на обяд и вечеря.

YouTube

Консумирате храни с ниска хранителна стойност

Какво ядохте днес? Вероятно сте хапнали тестени лакомства, сладкиши, може би чипс, бургери и т. н. Бързите закуски, любимите ни и не толкова здравословни храни, имат негативен ефект върху метаболизма. По-добре е да замените кифлата с банан, шепа сурови ядки, които ще ви осигурят важни микроелементи. Колкото по-малко консерванти и трансмазнини имате в менюто си, толкова по-добре ще работи метаболизмът ви. Освен това нездравословните храни не засищат за дълго време, повишават нивата на кръвната захар, а това повишава и синтеза на инсулин, което забавя метаболитните процеси и пълнеете.

Не пиете достатъчно вода

Всички знаем, че водата е една от най-важните ни напитки за деня. Вие пиете ли достатъчно? Може би не знаете, но водата играе ключова роля в ускоряването на метаболизма. Недостатъчният ѝ прием значително забавя изгарянето на калориите, задържаме излишни течности. Ето защо, по време на работа се опитайте да пиете около 1,5 л вода, като през останалата част от деня също добавете още няколко чаши към това количество.

Твърде малко протеини

Колко често хапвате месо, яйца, извара, сирене? Може би диетата ви е бедна на протеини. За бърз метаболизъм, ние се нуждаем от протеини, които играят важна роля в химическите реакции в организма и поддържат нормална жизнена активност. Консумацията на протеини засища, дава сила, което е важно, ако спортувате активно, а за преработването им, тялото хаби много енергия.

Използвате изкуствени заместители на захарта

Заместителите на захарта са още по-вредни от самата захар. Те нарушават чревната микрофлора, която преди всичко засяга метаболитния процес. Ако не можете да си представите живота си без сладък чай или кафе, по-добре подсладете с лъжичка мед.

Застоял начин на живот

Метаболитно, мускулите са по-активни от мазнините. Следователно, заседналият начин на живот е равен на бавен метаболизъм. Ако не спортувате поне два пъти седмично по 1 час, помислете за промяна в начина ви на живот. Метаболизмът се подобрява при редовна физическа активност. Намерете тази, която ще ви доставя удоволствие. Подобрете здравето и фигурата си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе