Тази вечер наблюдаваме „Супер синя кървава Луна“

Снимка: Данче Бозаджиева

В последния ден на януари наблюдаваме космическо явление, което не се е случвало от 152 години. Едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т.нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението “Синя кървава Супер Луна“.

Космическият спектакъл ще може да се наблюдава от Тихоокеанският регион.Цялото явление отначало докрай ще може да се види само от Аляска, Хавай и Северозападна Канада.

YouTube

А ние към публикацията ви показваме снимки от района на Разград.

Луната ще е “синя“, защото така се нарича второто пълнолуние за месеца. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец – именно тогава явлението се нарича Синя Луна.

Снимка: Данче Бозаджиева

В същото време Луната ще е в най-близката си точка до планетата на по-малко от 364 хил. километра. Тя ще е с 14% по-ярка и 30% по-голяма. Това явление се казва Супер Луна.

Двете явления съвпадат и с пълно лунно затъмнение, заради което Луната се нарича “кървава“. Тя ще има ярък червен цвят. Продължителността на пълната фаза на затъмнението е 77 минути, а цялото явление ще трае три часа и половина.

Следващото съчетание на Синя и “кървава“ Луна ще е през 2028 г.

Източник: mediapool.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе