Днес празнуват 15 християнски имена

На 2 февруари църквата празнува Сретение Господне.

Сред народа празникът е известен още като Зимна Богородица, Вълча Богородица, Петльовден.

YouTube

Празникът Сретение Господне датира от раждането на малкия Иисус, когато майка му Света Богородицадонесла Божия Син в Йерусалимския храм, понеже според Мойсеевият закон всяко първородно дете от мъжки пол трябва да бъде посвещавано на Бога 40 дни след своето раждане.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината, както и един от четирите празника, посветени на Божията майка – Богородица.

През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо – мъжко или женско.

Петльовден – Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство, когато с кръв от петли българските семейства белязвали портите си, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари, а криели синовете си.

В наши дни 2-ри февруари шеговито се чества като мъжки празник, но на мъжете с обратна сексуална ориентация, въпреки че официалният празник на гейовете е през май.

На този ден празнуват и мъжките майки. Бездетните жени пък правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е „Вълча Богородица“, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивяват силите на злото – чрез житна жертва, сексуално въздържание и редица други забрани.

На празничната трапеза за този ден се прави: зелник, кравайчета, тиганици, пресни питки, три вида гозби от петел: петел с ориз, петел с кисело зеле, петел с каша.

Имен ден имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе