Какво казват очите за здравето?

Зачервени очи

Възможно е състоянието да се дължи на прекараните дълги часове пред компютъра, но може да става въпрос за херпес вирус, възпаление на ириса или повишено кръвно налягане.

Сухота

Малко известен факт е, че тя може да е сигнал за настъпваща менопауза (в определена възраст). Дължи се на промени в хормоналните нива и в механизма на овлажняване на окото в резултат на това. Заболявания като кератит и синдром на Сьогрен също причиняват сухота.

Сърбеж

Алергиите често се проявяват по този начин, но не е изключено да става въпрос и за възпаление на клепачите, като блефарит.

Отпуснати клепачи

Понякога се дължат на отпускането на кожата с възрастта. Зад гънките им обаче може да се крие киста в окото, която не е задължително да боли, или да е индикация за развитие на диабет.

Сълзене

Може да ви се стори парадоксално, но сухотата в очите, може да предизвика сълзене. Липсата на достатъчно влага е дразнение за зрителния орган и го кара да сълзи. Запушване на слъзен канал, който има задачата да дренира окото, също е възможна причина.

Млечно бял пръстен около ириса

Известен като аркус сенилис, появата му се свързва с повишени нива на холестерола в организма. Не е задължително обаче всеки със завишени показатели да развие пръстеновидния симптом.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе