„За” и „против” лятното часово време

Спорът „за” и „против” лятното часово време влиза в Европарламента.

Очаква се депутатите да призоват Европейската комисия да премахне този режим и вече да не сменяме часа два пъти годишно.

Какво печелим и какво губим от тази промяна?

Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции. Друго проучване показва, че при смяна на часовото време пътните инциденти с пешеходци намаляват с 13%, предава NOVA.

Ключов момент е пестенето на енергия. Именно заради това в годините назад е решено да има лятно и зимно време. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй“ произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

Независимо какво ще решат Европарламентът и Еврокомисията, България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени. Необходимо е само решение на Министерския съвет.

Възрастните хора са много по-уязвими към всяка насилствена промяна в нормалния човешки ритъм. Разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за широк кръг хора – близо 20% от европейците, според анализ на Европейската комисия. Най-вече онези с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система

Икономически погледнато зимното и лятното време са създадени да пестят енергия.

Особено във времената, когато уличното осветление е било с газ и с часовников механизъм. Спорни са и сметките за пестене в бизнеса.

Противно на всичко това поддръжници на лятното време има. Според тях въртенето на стрелките все пак пести енергия и осигурява повече светлина в работния ден. Аргументите и контрааргументите ще бъдат претеглени този четвъртък в парламента на Европа.

Източник: www.nova.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе