Областният управител отвори „Завет към бъдещото поколение“ от 1975 година

© Областна администрация - Разград

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен отвори „Завет към бъдещото поколение“ от 1975 година.

Бутилката с послание към бъдещото поколение е била поставена в стената на бившата шивашка фабрика „Хърсате“, когато дружеството, тогава под името „ДПП“Васил Коларов“, чествало 25 години от създаването си. На плочата, под която бе скрито посланието, има надпис да се отвори след още четвърт век, в началото на новото хилядолетие. Това обаче не се случило в указаното време, решил да го стори днес новият собственик на сградата – предприемачът Бойко Обретенов, който превръща неизползваемата през последните години сграда в центъра на Разград в жилищен блок с 18 апартамента. Да отвори капсулата на времето той покани Областния управител Гюнай Хюсмен. На събитието присъства и човекът, поставил посланието преди 43 години – Иван Тодоров днес е на 75 години, през 1975 г. работел като началник производство, бил и председател на профсъюзната организация в ДПП“Васил Коларов“.

YouTube

© Областна администрация – Разград

За отместване на плочата, под която бе посланието, се наложи да се използват чук и длето, а хартиеният свитък не излезе от бутилката и затова тя бе счупена. „Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век.“ – е обръщението в текста от преди 43 години. Съобразно с времето, в което е писан, в него има възхвала на комунизма и партията, но има и общочовешки и патриотични послания – установиха присъстващите на събитието.

© Областна администрация – Разград

„Днес, 1.VIII.1975 г. ние празнуваме 25-годишния юбилей на нашето предприятие. В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!…Сега е твоят ред! Бъди щастливо, поколение, и на добър час!“ – се казва в Завета към живеещите през 21 век.

© Областна администрация – Разград

„Това е живата история, повече хора трябва да прочетат този завет и да се вслушат в гласа на нашите предци, чест прави на г-н Обретенов, че спази завета им и оповести посланието им!“ – коментира г-н Хюсмен след прочитането на посланието.

© Областна администрация – Разград

Свитъкът със „Завета на поколенията“ ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград – обяви г-н Обретенов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе