Плащаме глоби на КАТ без такси

Глобите на КАТ, които са изпратени за принудително събиране от НАП, вече може да се плащат без банкови такси през сайта на приходната агенция, пише Труд.

Клиентите на НАП, които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция.

YouTube

Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен начин, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на агенцията, която функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Вторият начин да се платят задълженията е чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП. Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. “виртуален ПОС терминал” и физическите ПОС терминали на НАП, е че плащането реално се осъществява за 30 секунди и се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. Това става възможно тъй като НАП вече има сметка в БНБ.

Така отпада досегашният проблем при онлайн плащане на данъка върху доходите или на задължителните осигуровки в последния ден от посочения в закона срок. През миналата година в такива случаи парите постъпваха по сметката на НАП 1-2 дни след превода, заради изпускането на крайния срока се начисляваха наказателни лихви от няколко стотинки, които след това трябваше да се погасяват с нов превод и да се плаща още една банкова такса. Сега преводът на данъчните задължения с банкова карта става за секунди и е напълно безплатен. От НАП обаче обръщат внимание, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга. До момента от новите услуги на НАП са се възползвали 800 клиенти, като те са превели към бюджета близо 80 хил. лв.

От сайта на приходната агенция

Правим онлайн справка за данък сгради

На сайта на НАП може да се направи справка за дължимите данъци за имотите и колите, както и за такса смет във всичките 265 общини на страната. Самото плащане на местните данъци и такси също може да стане онлайн, но само за общините София-столица, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново. Плащането на общинските налози обаче става през системата ePay, за което се дължи банкова такса. Общинските налози не се събират от НАП, а от съответните кметства. Но в услуга на гражданите НАП дава възможност през сайта й да се прави справка за дължимите местни налози. Възможността налозите да се плащат онлайн зависи от инициативността на всяка община, дали тя по принцип позволява онлайн погасяване на налозите и дали иска да се свърже към системата на НАП.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе