МОН поема разходите на всички пътуващи учители

Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията за възстановяване на разходите за път и наем на педагогическите специалисти.

Сега право да им бъдат възстановени транспортните разходи имат само учителите, които пътуват, за да преподават в по-малко населено място от това, в което живеят. За такова в момента е определено селище до 5000 души, пише Вестник СЕГА.

YouTube

Педагозите, които пътуват до по-голям град, могат да бъдат овъзмездени само при положение че разходите им се поемат от бюджета на съответното училище. Така напълно гарантирани са само разходите на 75% от пътуващите педагози, работещи в 50% от детските градини и 45% от училищата у нас, показват данните на МОН.

С новите поправки в наредбата на практика се дава възможност и на останалите 25% от пътуващите учители да се възползват от това право. Общо до училище у нас пътуват около 16 хиляди учители, сочат данните на министерството.

Промените засягат и разпоредбите за наема на педагозите, който също се поема от държавата. В тях е уточнено, че разходите за наем по месторабота на учителите ще се възстановяват, когато работата е в населено място в общините, попадащи между 4-та и 8-а група съгласно наредбата за финансиране на институциите (досега нямаше подобни условия). В тази група попадат по-отдалечените, слабо населени или планински райони, с по-слабо развита пътна инфраструктура. Добавят се и две други условия – учителят, живеещ под наем и работещ в друго населено място, има право на възстановяване на разходите си за наем, ако той „или член от семейството му нямат собствено жилище в същото населено място“.

Източник: Вестник СЕГА

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе