Пълномасленото мляко е полезно за сърцето

Учени от университета на Копенхаген установиха, че пълномасленото мляко увеличава нивото на „добрия“ холестерол в кръвта, който е полезен за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. „Дейли мейл“.

Видът на млякото не се отразява върху „лошия“ холестерол.

YouTube

Високият холестерол се свързва с повишен риск от сърдечносъдови болести и инсулт. Той е особено опасен, защото често остава недиагностициран и нелекуван. „Добрият“ холестерол, или липопротеинът с висока плътност, обаче е полезен, защото извежда „лошия“ от артериите към черния дроб, където той се разгражда.

Предишно изследване показа също, че пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет. Много хора избягват пълномасленото мляко от грижа за здравето си. То обаче не е с високо съдържание на мазнини. В кравето мляко обикновено те са от 3,7 до 5 процента на 100 мл. Това е нищожно в сравнение със съдържанието на мазнини в сметаната или сиренето.

Учените от университета на Копенхаген са давали на доброволци три седмици по 500 мл мляко дневно, пълномаслено или обезмаслено, и са измервали холестерола им, за да видят как млякото се отразява на липидния им профил. През 2016 г. същият екип установи, че нискомасленото сирене не допринася за намаляване на холестерола или кръвното налягане, нито помага за отслабване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе