Днес е празникът на “издръжливите“!

Днес, 21 февруари, Православната църква почита паметта на Свети Евстатий .

Той е верен последовател на Христовата вяра, както и неин разпространител. Преследван е заради религиозните си убеждения. Св. Евстатий бил изповедник, т.е. страдалец за Христовата вяра по време на десетото гонение против християните.

YouTube

Свети Евстатий бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. На тази длъжност Евстатий взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 г. той отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След смъртта на император Константин, неговият син станал владетел на част от Римската империя. Новият управник погрешно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал истинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на заточение в Тракия. Светецът умрял през 360 г. във Филипи.

Имен ден празнуват: Евстати , Евстатий , Евстатия. Името означава „издръжлив“ (гр.)

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе