Серия от земетресения на Балканите

Серия от трусове на Балканите през последните по-малко от 12 часа.

След България, няколко земетресения удариха и Гърция тази нощ, а също и Румъния сутринта. Най-силното е било дори по-мощно от това в района на Асеновград и Пловдив. Освен това е станало минути след него. Трусът с епицентър в България бе регистриран в 1:41 ч. и бе с магнитуд 4.8 по Рихтер. Последваха и няколко по-слаби вторични. Този в Гърция е засечен в 1:44 ч. и е бил със сила 5 по Рихтер, показват данните на Евросредиземноморския сеизмологичен център.

YouTube

Огнището на труса е било в Йонийско море. Епицентърът е на дълбочина от 15 км на 40 км западно от остров Закинтос, на 124 км северозападно от Патра и на 289 км северозападно от Атина.

Часове по-късно бе раздрусан и районът на остров Крит. Там земетресението бе с магнитуд 4.2 по Рихтер. Епицентърът му е на 95 км южно от Пиргос, 131 км южно от Ираклион и 438 южно от Атина. Трусът е регистриран в 7:15 ч. тази сутрин.

След 45 минути е отчетено и ново земетресение с магнитуд от 3.8 по скалата на Рихтер. То е било в Егейско море на 38 км северно от Скиатос, на 62 км източно от Волос, на 107 източно от Лариса и на 167 км северно от Атина.

В 9:07 ч. е регистриран поредният трус, този път на сушата. Магнитудът му е отново 3.8 по Рихтер, а епицентърът – на 7 км южно от село Врахнаика, на 14 км югозападно от Патра и на 181 км западно от Атина.

Последното засега земетресение е станало в Румъния, в известната сеизмична зона Вранча. Силата му е била 3 по Рихтер и е засечено в 10:07 ч. Епицентърът на труса е на 7 км югозападно от Нерею, на 48 км западно от Фокшани и на 141 км северно от Букурещ.

За нито един от трусовете няма данни за пострадали хора или засегнати сгради.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе