В Завет няма Център за спешна помощ

Жителите на град Завет настояват в града им да има Център за спешна помощ.

Те са събрали подписка, подкрепена от 2 600 души и са потърсили съдействие от областната управа на Разград, а до края на февруари чакат решението на здравното министерство.

YouTube

В община Завет живеят близо 13 000 души. Голяма част от населението застарява и необходимостта от медицински грижи е огромна, казва кметът на Завет Ахтер Велиев. В момента 7-те населени места от общината се обслужват от три спешни центъра, които са в съседните градове-Кубрат, Исперих и Разград.

Ахтер Велиев – кмет на община Завет: „Винаги, когато има сигнал за болен жител на територията на нашата община, спешните центрове не могат да реагират навреме иобщина Завет винаги остава на втори план. И винаги линейките идват по-късно… Нормите нали са 20 минути, винаги при нас идват след половин час, след един час.”

В града има само един личен лекар, който се грижи за здравето на цялото население. При спешни случаи обаче трудно се справя.

Кирилка Цонева: „Имало е случай, в който човек със спукана глава, е трябвало да си слага чаршаф на главата, с една ръка да кара и да отиде до Спешна помощ в Кубрат. Това е рисковано, по пътя щеше да умре този човек.”

Още преди две години Общината е предоставила терен за изграждането на филиала на центъра. За да заработи спешната помощ в Завет, тя трябва да е включена в здравната карта на Разградска област. Едва след това може да се построи сградата и да бъде доставена линейка с медицинско оборудване. Надеждите на жителите на Завет са това да се случи в рамките на проекта на здравното ведомство за изграждането на спешните центрове в страната. На по-късен етап ще се търси и квалифициран медицински персонал.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе