Закриват детската градина в село Осенец

© Google Inc.

Общината в Разград взе решение за закриване на детската градина в село Осенец.

Това изкара на протест почти цялото село и най-вече родителите, чиито деца посещават детското заведение. Заповедта гласи от 1 април детската градина да спре да функционира.

YouTube

Хората са направили подписка и настояват решението да бъде отменено, тъй като ако влезе в сила децата им ще трябва да пътуват километри до градовете, за да ходят на детска градина.

Моето дете е на 2 години. Ако детската градина бъде закрита на 1 април, както е по решение, това означава, че всяка сутрин и всеки следобед трябва да го носим по спирките. Аз съм работеща майка и нямам тази възможност. Много от майките са многодетни и по-малките им деца са 2-3-месечни бебета. Знаете колко е лабилна имунната система на едно дете„, заяви една от протестиращите майки, която е и инициатор на подписката, предаде BULGARIA ON AIR.

Писахме жалби, но не получихме никакъв отговор. Всеки прехвърля топката. За тях случаят със закриването на детската градина вече е приключил“, добави тя.

Кметът на Осенец Димитър Димитров посочи, че са се опитали да въздействат на решението за закриванена градината, но до момента без резултат.

Беше събрана подписка от 269 човека от селото, проведохме срещи с общински съветници, но се стигна до това решение, въпреки че броят на децата ще се повиши на 16„, обясни той.

Хората не са съгласни да водят децата си на детска градина в Разград и са готови на нови протести. Затварят детската градина и училището, и селото загива, категорични са жителите на Осенец.

Представители на общинския съвет в Разград пък заявиха, че решението е свързано с липсата на политическа воля от страна на кмета на Разград да намери необходимите средства за дофинансиране на детската градина в Осенец. 

Докладната била внесена от кмета на Община Разград и е приета с гласовете на само част от общинските съветници. Други са се обявили против. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе