Синоптик от БАН: Днес ще е най-тежко!

Валежите започнаха от Североизточна България. Най-значителни досега са валежите в Западна България, температурите почти навсякъде са под -5 градуса.

Вятърът в източните райони предстои усложняване на обстановката и заради продължаващите снеговалежи. Това каза пред БНТ синоптик Стойчева от НИМХ към БАН. На места преспите са стигнали до 20 см. 

YouTube

„Днешният ден ще е най-тежък, ще вали цял ден. Снежната покривка ще надхвърли 30 см в Родопите. Никъде тя няма да е по 5-8 см. Най-значителни ще са валежите в Рило-Родопската област. Североизточна България е в опасност от навявания и  преспи. Късно тази вечер ще започнат да отслабват и спират валежите от сняг. Втърът ще отслабне без да стихва“, каза още тя.

„Такива тежки кодове за утре няма да има. Но като цяло оставаме в обстановка с ниски температури и вятър. Темпрературите ще продължат да падат“, допълни синоптик Стойчева.

„Снежната покривка е между 5 и 30 см в момента. Над 1800 машини работят в момента и ще продължават да работят, докато се нормализира пътната обстановка. Троян карнаре е затворен“, заяви инж. Дончо Дончев, председател на АПИ.

„Тежка зимна обстановка е, ако днес не се налага неизбежно да се тръгва на път, а тези, които им се налага да бъдат със зимни гуми, зимна течност за чистачките, заредени телефони и гориво догоре“, каза още той.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе