Областния щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи заседава във връзка с усложнената метеорологична обстановка

© Областна администрация - Разград

Част от Областния щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, създаден със заповед на Областния управител на Разград, заседава във връзка с усложнената метеорологична обстановка днес.

В заседанието участваха двамата заместник областни управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, главният секретар Михаил Тодоров, представители на ръководствата на Областно пътно управление, Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция на МВР, Центъра за спешна медицинска помощ и Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“.

YouTube

На заседанието бе обобщена информацията за последствията от тежката зимна обстановка. Началникът на Областно пътно управление-Разград Людмил Янев обяви, че с изключение на четири участъка пътищата в областта са затворени, но се работи по почистването им, роторни снегорини пробиват от областния център към Кубрат, Исперих и Костанденец. В посока Русе и Шумен на територията на Разградска област е почистено, но в съседните области още се работи по участъците от главния път. Отворените пътища са: Разград – Търговище, Дралфа – Чудомир – Лозница, Разград – Попово, Пороище – Студенец – Лозница, но намерението на пътните служби е до края на деня да се направи всичко възможно да отпаднат ограниченията по останалите основни направления от областния град.

Людмил Янев и Божидар Божков от ОДМВР-Разград апелираха гражданите да се съобразяват със забраните за движение по определени пътища, тъй като те са издадени с оглед безопасността на пътуващите. „Ако не е наложително, не тръгвайте на път и не влизайте в конфликт със служителите на реда“ – призова комисар Божков.

Служителите на РДПБЗН са оказали съдействие на няколко закъсали превозни средства, част от които на големи фирми с непрекъснат процес на работа, както и на хора с лични автомобили, някои от които не искали да оставят колите си. Съдействали са и при случай с аварирал влак на гара Самуил, вече е изпратен нов локомотив от Горна Оряховица.

Болните на хемодиализа от община Цар Калоян пътуват към русенската болница и ще останат там, докато метеорологичната обстановка се успокои, а хемодиализните от останалите общини вече са в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград – съобщи д-р Анатоли Стойнов от РЗИ. Д-р Николай Йотов от ЦСМП допълни, че спешните екипи имат готовност да транспортират и родилки от региона към лечебни заведения.

Двамата заместник областни управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов обобщиха информацията от общинските кметове. По техни данни няма населени места в областта без ток и вода, учебните занятия за училищата и детските градини са прекратени до сряда включително.

От Областния щаб за координиране на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи изказват благодарност на всички ангажирани с преодоляване на последствията от зимната обстановка и призовават и гражданите да проявят съпричастност като почистят пред домовете и работните си места.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе