Кой има право да ни спира на пътя ?

Кой има право да ни спре с автомобила за проверка на пътя, какви са правомощията му и кои униформени служители могат да ни налагат санкции по Закона за движение по пътищата?

Не само „Пътна полиция“ има право да ни спира и проверява. Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да ни налагат наказания по Закона за движение по пътищата.  Вижте кой и за какво може да ни спре! (Информацията е от ГД „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“-МВР, ГД „Гранична полиция“ и др.)

YouTube

„Пътна полиция”
Основният орган по пътния контрол у нас е „Пътна полиция”. Служителите на КАТ имат право да съставят акт за установяване на административно нарушение (АУАН) или фиш, да извършват проверки за спазване на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства, на водачите на моторни превозни средства и при пътнотранспортните произшествия.

МВР има специална инструкция, която описва реда и осъществяването на контрола по пътното движение. Според нея проверката се извършва при неработещ двигател на МПС и най-малко от двама полицаи. Освен това униформените могат да използват и техника за видеозаснемане.

Униформените, назначени в наряд за пътен контрол, спират водачите на ППС за проверка, когато:
1.има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата;
2. има неизправности на ППС или разположението на товара създава опасност за
участниците в движението
3. начинът на движение и поведение поражда съмнения към водача на МПС за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество;
4. съществуват данни или предположения,че водачът на ППС е участвал в ПТП или в
извършването на престъпление.
(2) За спиране на ППС, когато водачът не е извършил нарушение на ЗДвП и няма данни да е пиян или дрогиран, служителят изготвя докладна записка в края на работната смяна. Не подлежат на спиране и проверка МПС, ползващи специален режим на движение, както и автомобили на Министерството на отбраната, движещи се в обозначена колона.

Звена, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистралите при СДВР и ОДМВР
Служители от звената, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистралите при СДВР и ОДМВР, имат същите възложени дейности по контрол на пътното движение, както и униформените от „Пътна полиция“.

„Охранителна полиция”
Служители от „Охранителна полиция”, които са преминали обучение по Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането и са положили успешно изпит, могат да проверяват шофьори и автомобили и да пишат актове и фишове. Заради корупция през 2014 г. на охранителните полицаи им бе забранено да проверяват по ЗДвП. Въведено бе задължение пътните проверки да се извършват само от КАТ и то с патрулки, оборудвани с камери, които записват диалога между водач и катаджия. Тази заповед обаче бе отменена. Сега във всички ОДМВР-та в страната униформени от „Охранителна полиция“ могат да спират и налагат санкции, стига да са минали обучението по ЗДвП. В провинцията това са т.нар. квартални полицаи, а в София – служители от ПСО. Заради липсата на достатъчно техника за патрулките, те нямат задължение да заснемат проверката, което обаче означава, че не могат да документират превишената скорост и съответно да наказват за това нарушение.

Иначе всички охранителни полицаи в страната могат да ви спират на пътя за общополицейска проверка – за установяване самоличността на шофьора и неговите спътници, за проверка на техни лични вещи, автомобила и на багажа в него. Те могат да обискират, да задържат, да изискват проверка в системата на ШИС за издирвани лица и возила и др. При спиране на автомобил те са длъжни да информират дежурния център на районното управление или ОДМВР. За всеки случай на извършен обиск или проверка на лични вещи полицейският орган съставя протокол.

Жандармерия
Подпомага полицията при специализирани полицейски операции. Служители от тази дирекция могат да извършват заградителни мероприятия, да спират превозни средства, да завършват проверка на хора, документи, автомобили. Жандармерията не може да налага санкции за извършени нарушения по Закона за движение по пътищата.

Гранична полиция
Служители на Гранична полиция, които работят на всички аерогари в страната, имат право да извършват проверки по Закона за движение по пътищата и да наказват шофьори. Стига обаче нарушението да е извършено на територията на летищния комплекс. Подобно на охранителните полицаи, и тук има изискване граничните полицаи да са минали обучение по ЗДвП и Кодекса на застраховането.

Граничните полицаи имат право да извършват самостоятелни проверки не само в граничната зона, но и на територията на цялата страна, когато действията им са насочени срещу контрабандата, трафика на хора и нелегалната миграция. Това означава, че ако имат съмнения, че превозвате контрабандни цигари или бежанци, те могат да ви спрат и да проверят документите ви, автомобила, вещите и стоките в него. При констатирано митническо нарушение, например, са длъжни незабавно да уведомяват митническите власти.

Те не могат да санкционират по Закона за движение по пътищата, но са длъжни да повикат КАТ например при катастрофа.

ИА „Автомобилна администрация”
Извън МВР, служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) имат право да спират за проверка моторните превозни средства, но само онези, които извършват обществени превози на пътници и товари и превози на пътници и товари за собствена сметка.

Те могат да изискват от водачите и превозвачите за проверка и при необходимост да задържат всички документи; да осъществяват контрол по спазване на правилата за извършване на обществен превоз на пътници и товари и за извършване на превози за собствена сметка, както и на техническата изправност на пътните превозни средства, с които се извършват превозите; да ползват технически средства за установяване на размерите, масата и техническото състояние на ППС и др.

Служителите на бившата ДАИ могат още да използват технически средства или системи за заснемане, като заснетият снимков материал служи за доказателство. Могат да налагат актове, но не и по Закона за движение по пътищата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе