Подготвят спешни промени в Наказателния кодекс

Правителството подготвя спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. Поводът са протестите в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров, който застреля крадец.

На заседанието на кабинета днес премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в НК.

YouTube

Промените ще бъдат готови до края на март, а целта е да се прецизират обстоятелствата, при които можем да се защитим сами при обир или нападение.

„Като се намери най-добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми”, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Окръжната прокуратура в Пловдив излезе със становище, че д-р Иван Димитров, който застреля крадец в дома си, се е опитал да прикрие следите си с помощта на приятели.

Той е направил пълни самопризнания, но няколко пъти е сменил версията си, за това с какво и как е бил нападнат. 

Борисов настоявал пред министрите за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи и магистрати. И настоял промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство.

Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заявил министър-председателят.

Източник: bTV

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе