Атентатът на гара Буново – 33 години по-късно

Днес се навършват 33 години от един от най-големите терористични актове в новата история на България. 

На 9 март 1985 година във вагон с майки и деца на влака Бургас – София избухва бомба. Тя убива 7 души. Това са 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова, на 64 години, Яворка Петрова, на 38 години, Емил Николов, на 40 години, Николай Генков, на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов.

YouTube

Тежко ранени са 9 души, сред които също има две деца.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

Половин час след детонацията на гара Буново бомба избухва и в сладкарницата на хотел „Епруветката“ /това е популярното име на заведението на партера на хотел „Сливен“, където ранени са около 80 души – б. р./ Бомбата е поставена от един и същи човек, който се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново, слиза в Сливен и поставя второ устройство там.

Атентатите са дело на членове на протурска нелегална организация, става ясно от обвинението по-късно. Мотивът са действията на държавната власт но така наречения „Възродителен процес“.

На 25 април 1988 участниците в атентата са осъдени на смърт. Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб).

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. (лежи 2 г. , амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.). На 2 години затвор е осъден Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе