Нова система за регистрация в КАТ

Нова система за по-бърза регистрация на автомобилите ще заработи от събота в КАТ.

Основната ѝ цел е да се сложи край на опашките в КАТ, като вече нотариусите ще са тези, които подготвят голяма част от документите.

YouTube

Очаква се промените да облекчат преди всичко продавачите на леки коли. Годишно те са около 350 хил. души. Досега се налагаше те да идват до КАТ и да регистрират договорите си за продажба. Това вече ще става автоматично и с помощта на нотариусите, предава bTV.

Освен да спести време, на новата системата се разчита и да засили контрола върху сделките с автомобили.

„Всичко ще бъде проверявано на място при нотариуса – техническият преглед, гражданската отговорност, дали има наложен запор… Ако има проблем с автомобила, сделката ще бъде отказвана”, обяснява инспектор  Деница Иванова.

„Това не оскъпява с нито една стотинка прехвърлянето на МПС. Идеята на обмена е да се извършва предварително и гражданите да не губят време в чакане. Те трябва да заявяват, имат тази възможност, когато придобиват МПС, издаване на свидетелство зарегистрация при нотариуса и той да им извърши тази услуга”, казва председателят на Камарата на нотариусите Димитър Танев.

Засега свидетелствата се получават в КАТ.

„Единственото, което трябва да се изчака, е технологичното време на самия печат, ламиниране и връчване на свидетелството. 10 – 15 минути, според натовареността на служителите”, обяснява инсп. Иванова.

По думите на Димитър Танев в бъдеще, ако се прецени, би могло свидетелствата за регистрация да се изпращат по пощата или да се връчват на собствениците по друг начин – за да не ходят до КАТ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе