Млади спортисти от УСШ се срещнаха с връстници от Одрин

40 възпитаници на Ученическата спортна школа „Руси Бухтев“-Разград се върнаха от двудневна екскурзия в Одрин. Посещението бе първо от поредица визити на групи от Област Разград, организирани въз основа на подписаната през декември Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете областни управи.

Момчетата и момичетата бяха представители на седем спорта с традиции в Лудогорието: лека атлетика, бадминтон, баскетбол, тенис на маса, ориентиране, шахмат, стрелба с лък. Ръководител на групата бе Татяна Станева, в състава й имаше и по един треньор от всеки от спортовете, както и представител на Областна администрация – Невин Емирова.

YouTube

Младите спортисти отседнаха в Спортен комплекс с хотелска част. В комплекса се развиват най-вече двата основни спорта за Одрин – борба и лека атлетика, но има и съоръжения за други видове спорт. Имаха възможност да разгледат уникалната база, както и да се запознаят със свои връстници, трениращи същите видове спорт и специалисти по тези спортове. По част от дисциплините се проведоха и тренировъчни занимания със състезателни елементи, при които разградските спортисти се представиха отлично. Състезатели и наставници си размениха координати с оглед последващи срещи и покани за участия в официални състезания.

В културната програма на групата бяха включени посещения на: българската църква „Свети Георги“, джамията „Селимие“, синагогата, Музея на здравето централната част на Одрин.

Младите спортисти се срещнаха и с генералния консул на Република България в Одрин Васил Вълчев. Във втория ден от визитата им – 13 март – за гостите бе даден тържествен обяд в местност между реките Тунджа и Марица, на който присъства Валията на Одрин Гюнай Йоздемир. По време на отпуска си с личен автомобил, за да се срещне с децата, пристигна и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

Младите спортисти от УСШ благодариха за чудесното посрещане на домакините и им подариха сувенири със символи на Разград и България.

Следващата група от Област Разград, която ще посети Одрин, е от педагози – призьори в спортни състезания за учители, те ще пътуват в периода 27-28 март. Църковният хор към храма „Св. Николай Чудотворец“ в Разград и църковни служители ще са в Одрин на 13-15 април, детски формации към читалище „Напредък“-Разград ще участват в Празника на детето в Одрин на 23-24 април, на 5-6 май е визитата на мюсюлмански духовници от региона, а на 10-13 май във фестивал в Одрин ще участват Младежкият духов оркестър към ЦРД-Разград с ръководител Милен Бенков и фолклорната формация с ръководител Павлин Занев. В Областна администрация-Разград продължава допълването на календара с посещения след съгласуване с Валийството в Одрин.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе