България – една от страните, труднонамиращи кадри

Многократно бизнесът у нас е предупреждавал, че основният недостатък на икономиката е липсата на квалифицирани кадри.

Работодателите дори твърдят, че този проблем ще се задълбочава в бъдеще.

YouTube

Според оценката консултанстката компания ManpowerGroup дефицитът на работна ръка вече е сериозен риск за пазара на труда в страната. Нещо повече, в свой нов доклад от компанията посочват, че България е сред 10-те държави в света, в които работодателите имат най-големи затруднения в намирането на служители.

От документа става ясно, че това важи за 62% от фирмите на българския пазар. По този показател ние сме в една група с още няколко държави от региона – Румъния, Турция, Гърция и Унгария.

На първо място в света е Япония, където 86% от компаниите изпитват затруднения в намирането на подходящи кадри. За азиатската държава този висок процент се обяснява с това, че там населението е най-застаряващото в света.

След нея е Тайван, а на трето място е Румъния, в която 72 на сто от работодателите са възпрепятствани в подбора на кадри. Четвърта е Хонконг, а пета – Турция. В топ 10 влизат още Аржентина и Израел.

От Manpower посочват, че в глобален мащаб 6 от 9 големи глобални икономики са били изправени пред същия проблем между 2015 и 2016 година.

Най-голям ръст на компаниите, които не могат да намерят кадри, е отчетен в САЩ, като през 2015 година това се е отнасяло за 32% от работодателите до 45% през тази година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе