Областният управител и екипът му се срещнаха с Генералния консул на Русия

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и екипът му: заместник областният управител Нурие Црънгалова, заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар в Областна администрация Михаил Тодоров се срещнаха с Генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Г-н Хюсмен представи на дипломата, който е отскоро на този пост, накратко Разградска област с икономиката и букета от етноси, които живеят в нея, както и отношенията на населените места от региона с руски градове и региони. Областният управител предложи на г-н Громов, ако има възможност, тези отношения да се развият по начин, подобен на отношенията между областите Разград и Одрин, между които стартираха разменни визити на представители на различни сфери от обществения живот. Генералният консул коментира, че тази тема може да се обсъди.

YouTube

И Областният управител, и Генералният консул изразиха удовлетворение от факта, че топлите отношения между двата народа са се запазили през годините. Г-н Громов презентира още една възможност за задълбочаването им, свързана с развитието на младите хора от България. Руското правителство предлага 300 стипендии за студенти от България – съобщи той, като допълни, че засега от Разградска област няма възползвали се студенти, но г-н Громов пое ангажимент да направи всичко възможно и Разград да бъде включен в тази програма.


Областният управител и Генералният консул обсъдиха възможности за общи проекти между Област Разград и руски региони. Г-н Хюсмен предложи да се работи в насока руските граждани да не идват само с туристически цели в България, а и да откриват преработвателни предприятия, чиято продукция да пласират на големия руски пазар.

Г-н Громов получи презентацията за Разградска област, представена за пръв път от главен експерт в Областна администрация Светлин Симеонов на българо-руски туристически форум на тема „Духовни и историко-патриотични маршрути на Русия и България“ през октомври 2017 г. Генералният консул с интерес разгледа и изложбата „Военните паметници в Област Разград“, която е подредена на осми етаж в Областна администрация.

Генералният консул на Русия Андрей Громов е в Разград по повод тържествата за 30-годишнината от създаването на ОУ“Ив.С.Тургенев“ в Разград.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе